OKJ

Tájékoztatjuk érdeklődőinket, hogy a felnőttképzés-szakképzés rendszerében történő változások miatt a régi formájú és elnevezésű OKJ-s képzések 2021. január 1-től nem indíthatók. Az új rendszer szerinti képzésekről hamarosan bővebb tájékoztatót talál oldalunkon; kérjük, látogasson vissza később!

Az OKJ képzések gazdája - és ennél fogva az ezzel kapcsolatos információk forrása - a Továbbképző Központ. Részletes tájékoztatás az aktuális tanfolyamokról a jobb oldali menüpontokban.

Dokumentumok

 • A Továbbképző Központ felnőttképzési tevékenységére vonatkozó szakmai vizsgaszervezési és -lebonyolítási szabályzat >>>

Gyakran ismételt kérdések

 • Barátnőm/barátom részére adnak felvilágosítást a folyamatban lévő képzésemről? - A hatályos és vonatkozó jogszabályok értelmében csak képzésben résztvevő számára tudunk felvilágosítást nyújtani. Kérjük megértésüket.
 • A jelentkezés feltételeként orvosi igazolás van feltüntetve. Elég a háziorvosi/sportorvosi igazolás? - Nem. Mindenképpen szakmai alkalmassági igazolást kell kérjünk, ehhez a honlapra feltöltött formanyomtatványt szükséges használni.
 • Szeretném megváltoztatni a költségviselőt. Hogyan tehetem ezt meg? - Kérjük, töltse le a honlapról a számlakérő nyilatkozatot, töltse ki és juttassa vissza oktatásszervezőjéhez.
 • Elvesztettem/megrongálódott a beléptető kártyám. Mi a teendőm? Van-e költségfizetési kötelezettségem? - Kérjük, haladéktalanul jelezze írásban ennek tényét, mi intézkedünk az újabb kártya legyártatásáról. Ennek díja 3.000 Ft.
 • Mekkora a megengedett hiányzás mértéke? - A megengedett hiányzás mértéke: 20% az általános elméleti konzultációkról, 10% a sportági foglalkozásokról.
 • Részletekben rendezem a tandíjat. Mik a befizetési határidők? - A 2020. őszén induló képzésben a befizetési határidők: 2020. október 15. (tandíj 1. részlet), 2021. február 15. (tandíj 2. részlet), 2021. szeptember 15. (tandíj 3. részlet – edzőknek, vizsgadíj - oktatóknak), 2021. november 15. (vizsgadíj - edzőknek).
 • Hova szükséges utalnom a tandíjat/vizsgadíjat? - Számlaszámunk: Magyar Államkincstár 10032000-00334679-00000000. A közlemény rovatban kérem a következőket írja be: Név, képzés (sportág), képzés kezdőéve pl.: 2020/2021, OKJ.
 • Végeztem másik OKJ-s képzést is. Kaphatok felmentést? - Nem. A képzés bemeneti feltételei, tematikája, óraszámai úgy kerültek kialakításra, hogy a jogszabály szerint megadható felmentést már mindenki megkapta. Sem vizsga alól, sem jelenlét alól nem lehetséges a további felmentés.
 • Jár a jogviszonnyal diákigazolvány? - Nem. A képzés iskolarendszeren kívüli; hallgatói jogviszonnyal nem jár. Így, képzésben résztvevőink diákigazolványra sem jogosultak.
 • Szerdai csoportba járok. Ha nem tudok egy konzultáción megjelenni, tudok pótolni a szombati csoporttal? - Nem. A két órarend nem feltétlenül követi egymást; így lehet, hogy az a konzultáció, amelyet szombaton szeretne pótolni, már lezajlott a hétvégi csoportnak. Természetesen ez fordítva is igaz lehet.
 • Hány lehetőségem van a modulzáró vizsga megírására? - Három lehetősége van mindenkinek a modulokból sikeres vizsgát írni. Fontos, hogy nem személyenként van meghatározva a 3 alkalom, hanem összesen 3 alkalom van, ezzel kell mindenkinek gazdálkodnia.
 • Nem tudtam elmenni mind a három alkalommal a vizsgára. Méltányosságból kérhetek-e plusz (negyedik) vizsgaalkalmat? - Sajnos nem tudunk erre lehetőséget biztosítani, mindenkinek a 3 alkalom valamelyikén kell sikeres vizsgát tennie. További alkalmak biztosítására nincs lehetőség.
 • Hiányzik egy modulzáró vizsgám, mikor tudom pótolni? - Amennyiben kimerítette a minden évfolyamnak biztosított 3 alkalmat valamely modulzáró vizsgából, úgy egy következő vizsgára csak a következő évfolyammal biztosított a lehetőség. Fontos: Ehhez a képzésben résztvevő felelőssége, hogy a következő évfolyam indulásakor bejelentkezzen a névsorba, szeptember-október folyamán. A beiratkozás ügyében nem küldünk külön értesítést vagy felhívást.
 • Félbe kell szakítanom a tanulmányaimat. Mi a teendőm? - Kérjük, látogasson el a Továbbképző Központ oldalára, ahol a „Letölthető dokumentumok” között megtalálja a formanyomtatványt („Halasztási kérelem”). Kitöltés és aláírás után juttassa vissza hozzánk a dokumentumot.
 • A visszacsatlakozás automatikus? - Nem! Nem tudhatjuk, hogy valaki mennyi ideig szeretné szüneteltetni a tanulmányait, így egy későbbi (a következő) évfolyamba való visszacsatlakozásról a képzésben résztvevőnek kell értesítenie (írásban) a képző intézményt az induló tanév őszén, szeptember-október folyamán.
 • Halasztás esetén elveszik a befizetett pénzem? - Amennyiben a soron következő évfolyamba visszacsatlakozik képzésben résztvevő, úgy a befizetett összeget jóváírjuk. Amennyiben a visszacsatlakozás egy éven túli, úgy az addig befizetett összeg elvész.
 • Sportoktató képzést kezdtem el, de szeretném a Sportedzőit is elvégezni. Tudok módosítani a jelentkezéskor leadott választáson? - Arra kérjük, hogy a Sportoktatói szintet végezze el, de a szakmai záróvizsgára nem szükséges bejelentkeznie, hanem a vizsgajelentkezéssel egyidejűleg – oktatásszervezője felé – jelezze szándékát a Sportedzői szintre való csatlakozásról.
 • Mikor vannak a modulzáró vizsgák? - Modulzáró vizsgákat az egyes modulok végén szervezünk. Az órarendben látják, mikor ér véget egy-egy modul; amikor min. két modulból lezajlottak a konzultációk, modulzáró vizsgára kerül sor.
 • Túlléptem a megengedett hiányzást. Félbe kell szakítanom a tanulmányaimat. Visszakérhetem a befizetett összeget? - A képzésből való kimaradás nem jelent mentességet a képzési díj teljesítményarányos megfizetése alól és ez nem ad lehetőséget a már befizetett képzési díj visszafizetésére.
 • Mik a szakmai záróvizsgára bocsátás feltételei? - Az a képzésben résztvevő bocsátható szakmai záróvizsgára, akinek nincs adminisztrációs, illetve fizetési elmaradása; sikeresen teljesített minden modulzáró vizsgát, nem lépte túl a megengedett hiányzást, illetve az előírtaknak megfelelően, a határidőt betartva megküldte jelentkezését a záróvizsgára (és azt a vizsgaszervező el is fogadta).
 • Visszavonhatom-e a záróvizsgára leadott jelentkezésemet? - A képző intézmény – felsőbb szerv felé történő – kötelező jelentése után a szakmai záróvizsga díja felhasználtnak minősül; így maga a vizsgán való részvétel lemondható, azonban a vizsga teljesítése egy következő időpontban csak a vizsgadíj újbóli befizetése esetén lehetséges.
 • Mik a bizonyítvány kiadásának feltételei? - Sikeres szakmai záróvizsga teljesítése, illetve a sorszámozott egyetemi beléptető kártya visszaszolgáltatása.
 • Végzős vagyok. Szeretnék a bizonyítványom mellé Europass bizonyítvány-kiegészítőt igényelni. Mit kell tennem? - Az angol nyelvű bizonyítvány-kiegészítő kiállítása ingyenes, azt automatikusan minden végzett résztvevőnk megkapja 2019-től. Amennyiben más nyelven van szükség a dokumentumra, úgy egy "Europass igénylés" formanyomtatványt szükséges kitölteni, amely letölthető a Továbbképzési Központ honlapjáról ("Letölthető dokumentumok"). További információt az Europass bizonyítvány-kiegészítőről a europass.hu honlapon talál.
 • Igényelhető az Europass később is, vagy csak végzéskor? - Nincs időbeli korlát, bármikor igénylehető a dokumentum. A kiállítás díja (angol nyelven kívül) azonban a mindenkori minimálbérhez igazodik (2020-ban ez 8050 forint).
 • Régebben végeztem Önöknél, de az átvett bizonyítványomat nem találom. Hogyan kérhetek igazolást, hogy sikeresen teljesítettem a képzést? - Kérjük, látogasson el a Továbbképző Központ honlapjára, és a Letölthető dokumentumok közül az "Igazolás igénylőlap"-ot kitöltve juttassa el hozzánk.