Powerpoint sablon

Az alábbi szöveg 2016-ban íródott, az Office 2007-es verziója alapján, így elképzelhető, hogy most már nem minden tekintetben stimmel!

A Powerpoint sablon arculati elem, azaz használata központilag szabályozott és kötelező.

Letölthető az a két Powerpoint minta, melyek a TF színeiben tartandó előadásaik elkészítéséhez rendelkezésükre állnak. Mindegyikből van egy a hazai, egy pedig a külföldi (angol nyelvű) fellépésekre. Letölthetők az ebben háttérként felhasznált képek is, csomagolva (hátha szükség adódik), de maga a fájl enélkül is működik, hiszen a képeket a Powerpoint beágyazza.

A sablonok kétféle méretben, 1920 x 1200 pixel (szélesvásznú, 16:10 oldalaránnyal), és 1920 x 1440 pixel (régi, 4:3 oldalaránnyal) készültek el.

Akár meglévő bemutatókat szeretnének átalakítani új megjelenésűre, akár teljesen újat szeretnének kezdeni, a leginkább hatékony mód a témaként történő alkalmazás. Ezek elérhetők a 2007-es Office verziókhoz, THMX fájlok formájában. Ahhoz, hogy ezek megjelenjenek a Powerpoint gyári sablonjai között, a következőt kell tenni (az oktatóvideón még a régi arculat látszik, de a lényeget ez nem érinti):

Nagyon fontos! A téma nem tartalmazza az oldalbeállítás paramétereit, ezért az első lépés mindig az oldalméret helyes beállítása legyen (4:3, vagy 16:10), majd jöhet az ennek megfelelő téma alkalmazása. Ha régebbi bemutatót szeretnénk ellátni az új sablonnal, akkor valószínűleg a 4:3 arányt kell választanunk, ez a Powerpoint alapértelmezett beállítása (régen ez volt a monitorok oldalaránya). Új bemutató esetén ajánlott a 16:10-es arány, hiszen manapság a legtöbb képernyő már ilyen arányú.

Második lehetőség a sablonfájlok (POTX) használata. Ez a következőképpen történik:

A harmadik opció pedig az üres Powerpoint fájlok (PPTX) felhasználása. Ezeket mindenki oda rakja, ahova kedve tartja, lévén ezeknek nincs hivatalosan ajánlott helyük (mivel elméletileg nem arra vannak, hogy kiindulópontként szolgáljanak). Az oldalarány itt is eleve jól jelenik meg.

Meglévő prezentációk átalakítása esetén a témák működése nem teljesen tökéletes, de tesztjeink alapján jelentős mennyiségű munkát lehet vele megspórolni. Szerencsés esetben megfelelően átpozícionálja, és átméretezi a szövegdobozokat, valamint átszínezi a betűket. A képekkel nem tud mit kezdeni, azok maradnak úgy, ahogy voltak. Egyes esetekben a szövegdobozokon is igazítani kell utólagosan.

Röviden a témákról és sablonokról (Office 2007 esetén) a Microsoft honlapján >>>

Technikai jellegű kérdéseikkel keressék Király Andrást (9257 | )!