embor
miez
Cím: 1123 Alkotás u. 44.
Levélcím: 1525 Pf. 69.
Telefon: (06)1-487-9200
Email | Térkép


vissza Oldal nyomtatása

Az oldal címének elküldése

Powerpoint megosztás

A Powerpoint anyagok megosztásáról

Egyre többször előfordul, hogy az órák befejeztével a tanárok az előadás Microsoft Powerointban összeállított anyagát a diákoknak átadják. Ez jó, azonban a megosztásra választott megoldás már nem igazán az. Ugyanis ezt úgy oldják meg, hogy az előadáson használt számítógépre (laptop) felteszik az anyagot, a diákok pedig onnan másolják a saját pendrive-jukra az óra végén.

Ez elég sok idő, miközben az órák közti 15 perces szünet amúgy sem mindig elegendő, hogy a laptopot, kivetítőt időben át lehessen vinni az egyik teremből a másikba, vagy el lehessen tenni. Kérdésünkre, miért nem a TF honlapjára teszik fel az előadásokat, az volt a válasz, már előfordult, hogy más képzéseken a saját anyagukat látták viszont (forrásmegjelölés nélkül).

Erre a problémára a jelenlegi gyakorlat sem megoldás, hiszen a diákoknak így kiadott előadások útja a továbbiakban nem követhető, azaz a diák ugyanúgy továbbadhatja és egy esetleges rosszindulatú felhasználó különösebb számítógépes felhasználói ismeret nélkül is könnyen átalakíthatja, felhasználhatja azokat.

Kifejezetten ellenjavallt a lépés biztonsági szempontból is, hiszen egyes vírusok/férgek pendrive-on keresztül terjednek (automatikusan), valamint lehetőség van szándékos károkozásra is már pusztán a csatlakoztatással.

A következő megoldást javasoljuk az oktatóknak. Az elkészített Powerpoint bemutatókat PDF formátumba alakítjuk, és ez – szemben a PPT formátummal – már jelszóval is védhető. A honlapunkra így felrakott anyagokat a hallgatók letölthetik, kinyomtathatják, ezáltal az órán nem a diák tartalmát kell jegyzetelniük, hanem az elhangzott egyéb fontos információkat, így talán az oktatás hatékonysága is növelhető.

A jelszavas védelem alkalmazásakor kiválasztható, hogy mi az, amit tiltani szeretnénk, és mit engedélyezünk a felhasználónak. Letiltható az, hogy kimásolható legyen a szöveg (copy+paste), de letiltható akár a nyomtatás lehetősége is. Ezesetben csak a képernyőn olvasható az anyag. Már a fájl megnyitását is egy jelszó ismeretéhez köthetjük, ennek birtokában azonban még nem oldható fel a korábbiakban említett másolási/nyomtatási tilalom (a fájl mindenképpen letölthető a weboldalról a felhasználó gépére, de megnyitni már csak az általunk megadott jelszóval tudja – amennyiben ezt szeretnénk). A másolási/nyomtatási tilalom általános körülmények között a felhasználó által akkor sem oldható fel, ha az ehhez használt jelszó a birtokába jut, ugyanis a PDF fájlok megtekintéséhez használt ingyenes Adobe Reader szoftver nem tartalmaz olyan lehetőséget, hogy ezt a jelszót bárhova is beírjuk. A megnyitáshoz használt másik jelszót a program automatikusan kéri, amint a felhasználó a PDF fájlt meg szeretné nyitni.

Ez a jelszavas tiltás a PDF fájl előállításakor adható meg, tehát mondjuk amikor kovertáljuk a Powerpoint anyagot. Máshol, máskor készült PDF fájlban ezeket a paramétereket nem tudjuk változtatni, abba utólag titkosítást nem tudunk tenni. Tehát ha valaki ilyesmit szeretne, ne PDF-et hozzon, hanem PPT-t (vagy egyéb forrásfájlt, amiből a PDF-t majd szülni fogjuk).

Itt egy példa, hogy látható legyen, mit jelent ez a gyakorlatban.

  • Powerpoint bemutató (megnyitható, nyomtatható, másolható, módosítható)
  • PDF formátum (jelszóval nyitható, de nem nyomtatható, másolható, módosítható) – a megnyitáshoz szükséges jelszó: kavics, a funkcionális korlátozáshoz használt jelszó pedig: kutya.

A fentieken túl lehetőség van a prezentáció flash formátumú publikálására is. Ez a weboldalba ágyazva jelenik meg, ott játszható/tekinthető meg. Az ehhez használt flash (FLV) formátumú fájl természetesen letölthető a felhasználó gépére, és bár jelszóval nem védhető sem a megtekintés, sem a felhasználás, a formátum zárt jellegéből adódóan ez utóbbi macerás, és nem lehet teljes értékű. Ezen formátum előnye, hogy megmaradnak a Powerpointban alkalmazott mozgások (effektek), míg a PDF esetében ez nem lehetséges.

Jelen esetben:

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy tökéletes védelem nincs, és ha valamit kiadtunk a kezünkből (letölthetővé tettük), akkor azzal a külsős felhasználó már azt kezd, amit csak képességei birtokában tud/akar. Minden jelszó, minden védelem feltörhető, teljes biztonság nincs.

A kivitelezéshez (és a témával kapcsolatos esetleges kérdéseikkel) keressék Király András kollégánkat (61257-es mellék | email)!

  • OTKA pályázatok 2016/1 - Tisztelt tanszékvezetők, kutatók és munkatársak! Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket az Országos...