embor
miez
Cím: 1123 Alkotás u. 44.
Levélcím: 1525 Pf. 69.
Telefon: (06)1-487-9200
Email | Térkép


vissza Oldal nyomtatása

Az oldal címének elküldése

Levelezőrendszerünkről

A TF levelezőrendszere

Gyors ismertető

 • A TF-en a Mozilla Thunderbird az ajánlott levelezőprogram
 • A levelek víruskeresésen esnek át. Azok a levelek, amelyekben a rendszer vírust talált, nyomtalanul eltűnnek, a címzett észre sem veszi, hogy levelet kapott volna, és a feladó sem kap értesítést arról, hogy levelét nem kézbesítettük. (Bővebben…)
 • A levelek hatékony levélszemét-szűrésen esnek át. (Bővebben…)
 • A levelek a szerveren maradnak; vagyis nem vesznek el, ha az Ön számítógépét bármilyen baleset (vírusfertőzés, hardverhiba, stb.) éri. A levelek akkor is villámgyorsan elérhetőek, ha Ön új géphez ül át.
 • A leveleket otthonról is lehet levelezőprogrammal olvasni. (Bővebben…)
 • Aki nem akar levelezőprogram telepítésével bajlódni, annak lehetősége van böngészővel is olvasni őket. A böngésző címsorába a https://mail.tf.hu/ címet írva olvashatják el leveleiket.
 • A levelek titkosítva közlekednek a TF-en belül, és azon kívül is, ha a címzett íntézményében használják ezt a lehetőséget. Ezzel csökken annak a valószínűsége, hogy levelét illetéktelenek olvassák el.
 • A hirek-l levelezőlista, hasznos szolgáltatásokkal. (Bővebben…)

Segítség, elakadtam!

Nem tudom a felhasználónevemet!

A felhasználónév minden esetben az e-mail cím, a kukac helyén is ponttal, vagyis ha az Ön e-mail címe például nevem@tf.hu akkor a felhasználóneve: nevem.tf.hu

Nem tudom a jelszavamat!

Hívja fel a rendszergazdát, s kap egy másikat.

Meg akarom változtatni a jelszavamat!

Ez a https://mail.tf.hu/ oldalon lehetséges. Itt bejelentkezik, és az Opciók menüpont alatt megváltozthatja a jelszavát. Ha a levelezőprogramja tárolta az Ön jelszavát, akkor ott is meg kell változtatnia.

Mért nem érkezik meg a levelem?

Olvassa el figyelmesen a vírus- és levélszemét-ellenőrzésről írottakat.

Mért nem kapják meg a levelemet?

Olvassa el figyelmesen a vírus- és levélszemét-ellenőrzésről írottakat.

Már sokadjára írom át a nevemet a webes felületen, de az mindig “visszaváltozik.”

Ez így van jól. Ha meg akarja változtatni a webes felületen át küldött levelekben látszó nevét, akkor írjon egy levelet a postamesternek.

Elfelejtettem egy TF-es kolléga e-mail címét!

Lépjen be a webes levelezőfelületre (https://mail.tf.hu/)és ott van egy jó kis címjegyzék, a TF összes e-mail címével.

Miért van mindenféle kriksz-kraksz az ékezetes betűk helyén?

Legvalószínűbben azért, mert a feladó levelezőrendszere nem végzi el az ékezetes betűk megfelelő kódolását. Ha – és csak ekkor – ugyanaz a levél mondjuk Önnek kriksz-krakszokkal jön meg, a kollégájának pedig rendben, és Ön a webes felületet (SquirrelMail), vagy a Thunderbird szoftvert használja, kérje Kelemen Mihály segítségét (egyéb levelezőprogramokkal nem foglalkozunk).

Hogyan állítsak be egyéni levélszemét-szűrő szabályokat?

Több mód is van rá. Az egyik, hogy a szűrést a mail.tf.hu levelezőszerverrel végezteteti. Ez azért jó, mert akárhonnan (webes felületről, vagy levelezőprogramból) olvassa a leveleit, a szűrés működik. Lépjen be a webes levelezőrendszerbe, majd az Opciók/Message Filters menüpont alatt állítsa be a szűrési kritériumokat (amennyiben nem boldogul kérje Kelemen Mihály segítségét).

Végezheti a szűrést a Mozilla Thunderbirddel is, az Eszközök/üzenetszűrők menüpont alatt adhat meg szabályokat). Hátránya, hogy a szűrés csak akkor megy, ha a Thunderbird fut. Előnye, hogy tanítható a rendszer.

Megjegyzendő, hogy ezek a módszerek nem csak a levélszemét kiszűrésére jók, hanem például meg lehet oldani, hogy a főnök levelei egy mappába jöjjenek, egy másikba meg a nagyi levelei. Vagy: kiadható a hallgatóknak, hogy a házi dolgozatot küldjék el Önnek e-mailban, és a tárgyba írják be, hogy HAZIDOGA1. Ezek után Ön megadja, hogy az ilyen tárgyú levelek egy bizonyos mappába kerüljenek érkezéskor.

Más egyéb nyűgöm van!

Akkor lépjen kapcsolatba Kelemen Mihállyal (61253-as mellék) vagy Vass Róberttel (61226-os mellék).

Levelezőprogramok

A TF levelezőrendszere szinte bármelyik SSL-t ismerő levelezőprogrammal használható, Ön szabadon dönt arról, hogy melyiket óhajtja használni. Azonban az ajánlott, és az egyetlen támogatott levelezőprogram a Mozilla Thunderbird.

Általános beállítások

Felhasználónév: minden esetben az e-mail cím, a kukac helyén is ponttal, vagyis ha az Ön e-mail címe például nevem@tf.hu, akkor a felhasználóneve: nevem.tf.hu

Ha a Mozilla Thunderbird TF-re testreszabott változatát használják, akkor más információra nincs is szükségük. Ha nem így tennének, akkor erre kell még figyelni:

 • az SSL/TLS titkosítás használata szükséges a levelezőszerver eléréséhez
 • a kimenő levelek kiszolgálója (SMTP-szerver): mail.tf.hu, port: 25 (TLS, autentikációval, ahol a felhasználónév ugyanaz, mint a bejövő szervernél)
 • IMAPS-szerver: mail.tf.hu, port: 993 (SSL)

Amennyiben otthon tűzfalat használnak, a megfelelő portokat a mail.hupe.hu felé nyissák meg.

Mozilla Thunderbird

A Mozilla Thunderbird ingyenes, az internetről is letölthető levelezőprogram. A TF-es felhasználóknak javasoljuk, hogy a TF-re testreszabott változatát töltsék le, és telepítsék, bár a más forrásból megszerzett verzió is használható.

A telepítéshez a TF-en belül kérhetik Kelemen Mihály segítségét (61253-as mellék), otthon pedig önállóan is bátran megpróbálkozhatnak vele.

MS Outlook és Outlook Express

Használatuk azon felül, hogy nem támogatott, kifejezetten ellenjavallott, ugyanis nem a szabvány IMAP mappákat használják. Ha valaki mégis ezek valamelyikét akarja használni, természetesen megteheti, saját felelősségre.

Levelezés levelezőprogram nélkül, böngésző segítségével

Ha ismerősünktől, internet-kávézóból vagy egyéb hasonló helyről akarunk levelezni, akkor érdemes a https://mail.tf.hu címet megjegyeznünk. A https s betűje annyit jelent, hogy az adatforgalom titkosított csatornán keresztül zajlik, hasonlóan például az internetes bankszámla-kezeléshez. Figyeljünk itt is arra, hogy a felhasználónév minden esetben az email cím, a kukac helyén is ponttal.

A levelezőrendszer webes felülete szinte bármelyik SSL-t ismerő böngészőprogrammal használható, Ön szabadon dönt arról, hogy melyiket óhajtja használni. Azonban az ajánlott, és az egyetlen támogatott böngésző a Mozilla Firefox, melynek testreszabott változata letölthető innen. Amennyiben az oldalra lépve a tanúsítvánnyal kapcsolatos hibaüzenetet kap, töltse le, és futtassa ezt. Ha nem Firefoxot használ, akkor kézzel kell importálnia a tanúsítványt (ennek módja böngészőnként eltérő lehet).

Vírus- és levélszemét-ellenőrzés

A levelezőrendszer minden levelet – jöjjön akárhonnan és menjen akárhová, TF-en belülre vagy kívülre – vírusellenőrzésnek és levélszemét-szűrésnek vet alá. Vírusveszély szempontjából elsősorban a csatolt fájlok a veszélyesek, és ezért néhány kiterjesztésre a rendszer “érzékeny”. Ha ilyet talál a levélben, akkor függetlenül attól, hogy a levél tartalmazott-e vírust, a címzett csak értesítést kap róla, hogy valaki ilyen levelet próbált küldeni neki. Ilyen kiterjesztés például az exe, és az scr.

Azok a levelek, melyeket a rendszer vírusosnak talál, egészen bizonyosan vírusosak is. Ha ilyen levél megérkezését hiányolja, akkor a feladót meg lehet kérni, hogy küldje el a levelet újra, a melléklet nélkül.

A levelezőrendszert használhatja arra is, hogy vírusellenőrzést végezzen: ha Önnek kétségei vannak arról, hogy például egy otthonról behozott Word-dokumentum vírusos-e, akkor küldje el azt egy kollégájának, vagy akár saját magának. Ha a levél nem jön meg egy percen belül, akkor vírusos volt.

A rendszer a levélszemétként értékelt leveleket elhelyezi egy külön ‘Spam’ mappában, és ebben 30 napig tárolja ezeket, majd véglegesen törli.

A bejövő levélszemét a leggyakrabban valamilyen hírlevél, amit Ön nem kért, de sajnos jön, mert vigyázatlanul megadta valamilyen cégnek az e-mail címét. Ilyenkor megpróbálhat nekik levelet írni, hogy nem kéri a reklámot. Ha nem válaszolnak és a kéretlen reklám mégis jön, akkor beállíthat egyéni, csak Önre vonatkozó levélszűrés-szabályokat (lásd a segítség szekciót).

A levélszemét-szűrés a dolog természetéből adódóan nem lehet teljesen biztonságos. Bár csak ritkán, de lesznek olyan levélszemetek, amelyek átmennek a rendszeren, és olyan tiszta levelek, amelyeket a rendszer tévesen értékel.

Érdemes ezért időnként benézni az említett ‘Spam’ mappába, hátha olyan levél van ott, amelyre régóra várunk, vagy egyszerűen csak nem szemét.

A Hírek listáról

A hirek-l levelezőlista a közérdekű információk megosztására szolgáló fórum. A listának írt levelelek a rendszer összes postafiókjába eljutnak, ezért körültekintően kell használni.

A postafiókok nagyméretű levelekkel való elárasztásának elkerülése érdekében a listára küldött levelek méretkorlátja 400 kB. Ha ennél nagyobb terjedelmű fájlokat kíván közkinccsé tenni, akkor azt tegye a mindenki által elérhető fájlszerver osztott területére, a listára szánt levélben pedig csak annak elérési útját adja meg. A listára csak a listatagok írhatnak. Ha nem listatag ír levelet akkor az a lista moderátorának engedélyével jelenik csak meg a postafiókokban. A lista archivuma csak az egyetemi LAN hálózatból érhető el a http://mailman.tf.hu/hirek-l/ címen. A lista címe: hirek-l@tf.hu , a lista moderátorának a postmaster@tf.hu címen írhat.

 • OTKA pályázatok 2016/1 - Tisztelt tanszékvezetők, kutatók és munkatársak! Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket az Országos...